Špagety carbonara - recept

Patrně nejznámějším italským receptem na špagety jsou špagety carbonara. Ať již špagety připravíte originálním způsobem nebo použijete levnější a celkově dostupnější počeštěnou variantu, určitě si pochutnáte.


Kategorie:
Hlavní jídla, Těstoviny, Uzeniny
Počet osob:
4
Doba přípravy:
35 minut

Suroviny:

500 g špaget
150 g pancetty
150 g parmazánu
6 vaječných žloutků
3 stroužky česneku
mletý černý pepř
3 lžíce olivového oleje
sůl

Postup vaření:

Špagety budeme vařit ve velkém hrnci, do kterého nalijeme nejméně 4 litry vody. Vodu osolíme a přivedeme do varu.

Než začne voda na špagety vřít, začneme si připravovat omáčku. Italskou slaninu pancetta nakrájíme na drobné kousky. Česnek oloupeme a plochou nože stroužky rozmáčkneme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, do kterého přidáme nakrájenou pancettu s česnekem a smažíme, než je slanina mírně křupavá.

Dále si na jemném struhadle nastrouháme parmazán a dvě třetiny strouhaného parmazánu promícháme s vaječnými žloutky.

Jakmile začne vřít voda na špagety, vsypeme je do vroucí vody a vaříme dle návodu na obalu. Abychom měli jistotu, že těstoviny uvaříme opravdu na skus, přibližně dvě minuty před předpokládaným dovařením jednu špagetu ochutnáme a podle toho, jak je uvařená necháme špagety dále vařit a po chvíli postup opakujeme nebo rovnou slijeme ze špaget vodu. Scezené špagety dáme na pánev k opečené slanině (pokud nemáme dostatečně velkou pánev, pak vrátíme špagety do hrnce a k nim přidáme pancettu), stroužky česneku vyhodíme a na mírnějším ohni špagety se slaninou za opatrného míchání prohříváme přibližně minutu až dvě. Poté do špaget přilijeme vaječné žloutky s parmezánem, špagety odstavíme z plotny a důkladně promícháme, aby se s vajíčky a sýrem řádně promísily. Díky zbytkové teplotě pánve nebo hrnce se vejce trochu srazí, musíme však ohlídat, aby vejce zůstala spíše polosyrová a špagety nebyly vysušené.

Hotové špagety carbonara servírujeme nejlépe na předehřáté talíře, na kterých je posypeme zbytkem parmazánu.

Jako řada jiných cizokrajných jídel se špagety carbonara dočkaly české verze. Zásadní změnou oproti původnímu italskému receptu je nahrazení pancetty libovou anglickou slaninou a často také přidání smetany ke šlehání. I české špagety carbonara jsou velmi chutné a není žádný důvod je jakkoliv zatracovat.



O receptu Špagety carbonara
vloženo dne: 15.04.2012
upraveno dne: 15.04.2012
zobrazeno: 186x
recept vložil/a: Martin

Hodnocení receptu
Ohodnoť recept:


Celkové hodnocení: 5
Počet hodnocení: 2
Nejlepší: 5Zobrazit hodnocení
Nejhorší: 5




Napiš svůj názor na recept:

Mail: E-mailová adresa (nezobrazuje se)
Kód: Opište kód z obrázku




Komentáře



Tisk receptu
vytisknout recept
Poslat recept mailemposlat mailem Správa fotek receptuvložit fotku Vložit nový recept
vložit recept



Recepty jako Špagety carbonara:

Boloňská omáčka na špagety recept
  • hnus
  • nic moc
  • průměr
  • hezké
  • nejlepší











© Top Vaření - recepty
Hledání v receptech